Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Başörtülü Bir Kadın Portresi


Kanadalı ressam Laura Brink'inden başörtülü bir kadın portresi.  Bu yağlı boya tablo gerçekten nadide bir eser. Bu başörtülü kadın resmi hangi inancın, hangi kültürün ve hangi medeniyetin görsel bir yansıması olursa olsun, resim olarak bence şaheser olarak nitelendirilmelidir. Bu resmin arka fonundaki separasyon motiflerine bakacak olursak, bu resim tema olarak Endülüs yaşam külkürüne ait olduğu söylenebilir.

İllüstratör ve tasarımcı olan Laura Brink insan figürü ve onun duygularını anlatan ve duygularımızın en ince noktalarına kadar inen bir anlayışla yağ bazlı boyalarla duygularımızın zerreleriyle buluşan bir ressam olarak da görebiliriz. Aşk, heyecan, merak, üzüntü, tutku, melankoli, korku, mutluluk, öfke, sevinç, merhamet, mukaveket, halsizlik, hassasiyet, kararlılık ve bunun gibi daha nice insani duygularımızın yüzümüzdeki yansımasını ve verdiğimiz resmin duygusal portresini büyük ustalıkla çizen bu ressamın antik çağ ve orta çağ figüratif insan ve kadın portlerindeki başarısı adeta insanı büyülüyor.

Her devrin, her medeniyetin, her inancın  doğal olarak kendine has bir giyim kuşam kültürü vardır. O devire ait değerleri, o devirden bize kadar tevarüs etmiş olan sanat eserlerinde de görebiliyoruz.


Türkan Eraslankılıç

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder