Günümüz tam bir tüketici toplumu.. Özellikle inanç değerlerinden uzaklaştıkça insan, tam bir tüketici canavarı haline gelebiliyor. Oysa kültürümüzde tüketme mantığı yoktur. Bir eşyayı kullanma mantığı vardır. Bir eşyayı insanlık yararına kullanmak da inancımızın gereğidir. Bir eşyanın değeri, onu kullandıkça anlaşılır. Ne yazık ki bir ekmeğin fiyatını bile bilmeyenlerin olduğunu öğrenince insanlık adına üzülebiliriz. Herkes kesesine göre, ihtiyacı olan gereksinimlerini en hesaplı ve en uygun olanını araştırarak bulur ve onu içine sindirerek kullanır.
Çantamızda iğne iplik bulundurmalıyız
Bir eşyayı doğru kullanmak, kıyafetlerimizde olduğu gibi, yırtılma, sökülme ve aşınma sonrasında bunun tamiratını yapabilme hünerini de gösterebilmemiz gerekir. Özellikle gençlerimiz ne yazık ki, bir düğme dikmesini dahi bilmiyor. Toplum içinde bir yeri sökülse, çorabı kaçsa, bir iki ilmik iğneyle onu geçici olarak bile işini görse rahatlayacaktır. Her bayanın çantasında, küçük bir mahfazada bir iğne bir iki karış siyah ve beyaz iplik bulundurması aslında zorunlu hallerde zaruri bir tedbirdir.
Eski kostümlere yeniden değer katabiliriz
Bir taraftan eskiyen bir gömleğin yakasını çıkartıp, yakasız hale getirme, kışlık çorabının eriyen kısmının altına bir yama koyarak sağlamlaştırma, düğmesini beğenmediğimiz yeni bir elbiseye aldığımız düğmeleri dikmek hiç zor olmasa gerek. Annelerimiz ve anneannelerimizin mutlaka dikiş sepetleri vardır. Onlar zamanında bu tür tamirata önem verirler. Eski bir kostümünün bir iki yerine dokunarak onu yenileştirir, günümüz modasına uydurur ve elbiseye yepyeni bir ruh ve karakter kazandırabiliriz. Bir genç kız bir zamanlar annesinin gençliğinde kullandığı bir kostümü kendi zevkine göre değişiklikler ve tadilat yaparak yeniden kullanması demek, bir değeri kendisiyle özdeşleştirmesi ve yeniden bir değeri güncellemesi demektir.
Kullandığımız her eşya milli servettir
Herkesin eli iğne iplik tutmalı, herkes kendi söküğünü dikebilmelidir. Ayrıca kadın erkek fark etmeksizin, zor durumlarda bir hünerini kullanarak bir süreliğine de olsa bu sıkıntıdan kurtulmasını bilmelidir. Bir taraftan kullandığımız her şey milli bir servettir. Kendi işimizi kendimiz görmemiz ayrıca bize başka doğru alışkanlıklar da kazandıracaktır.
Türkan Eraslankılıç
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder