Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Stil Öğretmenliği Sorumluluk İster


Bugün 24 Kasım öğretmenler günü. Ülkemizde, eğitim camiamızda ve toplumumuzun birçok kesiminde öğretmenler günü kutlanıyor. Elbette öğretmenin yüceliği tartışılmadığı gibi, bir güne de öğretmenlerimizin değerinin indirgenmesi söz konusu olamaz. Bizim duygu, düşünce ve davranışlarımızın özünde yatan onların bize vermiş olduğu talim ve  terbiyedir. Onların öğretilerini doğru yol olarak  kabul edip, özümseyeceğiz ve inancımız doğrultusunda bir kültür oluşturacağız.

Stil danışmanlığı bir nevi stil öğretmenliğidir. Bu kavramı da ilk kez kendi mecramda konu etmeyi düşündüm. Her öğreten bir öğretmendir. Fakat öğretmenlik meslek olarak ele alındığında mutlaka ehliyet ve liyakat sahibi olarak, her öğretmende eğitim formasyonunun  olması kaçınılmazdır. Styling yapan bir kimse de bir nevi stil öğretmenliği yapıyor demektir.  Styling yapanın stilist ve tasarımcıdan farkı, inanca, akideye, ilkelere, yaşa, yapıya, statüye, mevsime, iklime, örf ve geleneklere olduğu kadar, bulunduğu yere ve zamanın ruhuna uygun olarak kıyafetleri birleştirmeyi, yani doğru kombin yapmayı içerir. Stil danışmanlığı da bir nevi stil öğretmenliğidir. 

Stil öğretmenliği büyük bir sorumluluk taşır, eğer işini doğru yapmıyorsa, büyük bir vebal altındadır. Ya da bu işi hiç bilmiyor ve hiçbir formasyonu yok demektir. Bir öğretmen talebesini anarşist, terörist ve çapulcu yetiştirebilir mi? Eşyanın tabiatına aykırı bir durum bu. Bir stil danışmanı da, stil sahiplerine yaptığı kıyafet kombinleriyle yanlış yönlendirme yapmamalıdır.  Yukarıdaki belirttiğim değerlerle styling yapmalı ve kombinlerini bilimsel kavramlarla izah etmelidir.

Biz tesettür firmasıyız diyen markalar, en başta varlık sebebi olan inanca ve akideye tam tamına zıt, elbiseleri styling çalışmalarında kesinlikle kullanmamalıdır. Açıkça söylemek gerekirse tesettürlü kadınlar da kombinlerinde transparan kıyafetlere, feminen algısı yüksek detaylara, çok iddialı renklere ve yırtık kot pantalonlara yer vermemeli. Kadının mahrem yerlerini açığa çıkartmamalı ve ilgiyi oraya çekmemelidir.

Ölçülü giyimi benimseyenler, transparan ve cinsi cazibe oluşturacak verilerden uzak durmak zorundadır. Aksi takdirde tesettür firmasıyız diyen firmalar, ve bunun yanında kendi üzerlerinde styling yaparak mankenlik yapanlar, biz tesettürlüyüz deyip kombinlerinde tesettür ölçüsü dışındaki parçaları giyerse, inançlı ve mütedeyyin kesimin gözünden düşmekle kalmaz; diğer kesimlerinde dillerine düşer, alay konusu olur ve itibar kaybederler. Bu itibar kaybı tüm tesettürlü kadınlara da yansır.

Kadın inancı ve mayası ne olursa olsun şıklık nedir bilmeli, zerafeti de, asaleti de onun sadeliği olmalı. Abartılı ve marjinal duruma düşmemeli. Asıl mesele  ehliyet ve liyakatı olan stil danışmanları sorumluluklarının bilincinde olup, stylinglerinde başta inanç ve akideye uygun olmak üzere, işin gereği bilimsel kombin değerlerinde azami dikkati göstermelidir. Bu dikkat hem kendi kıyafetlerinde hem de styling yaptıkları markaların çekimlerinde olmalıdır.

Türkan Eraslankılıç

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder