Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tesettür Modaya Kurban Mı?


Kimsenin kimseye "Sen şöyle giyiniyorsun böyle giyiniyorsun, bu iyi bu kötü" diye bir dayatması olamaz. Ama herkesin giyim kuşamıyla ilgili fikrini söylemesi, dostane uyarıları da dikkati alması gerekir. İnancımızda hiçbir şeyde zorlama yoktur. Ahlakın da özü, güzel şeyleri doğallığında yapabilme özgürlüğüdür.

Bir mağazaya gittiğimizde, kendimize bir kıyafet seçerken satış personelinin tavsiyelerini dinleriz. Fakat satış personelinin tavsiyelerine kesin kez de uymayız. Ama yanımızda güvendiğimiz bir arkadaşımız varsa, onun görüşleri bizi daha çok etkiler. Arkadaşımız "Bu kıyafet sana göredir, bu kıyafet sana ve bedenine hiç de uymadı" diyebilir. Arkadaşımız bizi tanıdığı için, tavsiyesi bize daha güven verecektir. Bu yüzden her zaman alışverişlerimizde kendi doğrularımız ve ölçülü giyime uygun tasarımlar bizim algımız içinde olmalıdır.

Kendimize kıyafet belirlerken trendlerde ne var ne yok düşüncesini de bir kenara koyamayız. En son moda trendleri  bizim inancımıza, temel akidelerimize ve bütçemize uygun ise, o kıyafeti edinmede herhangi bir sıkıntıya düşmeden gönül rahatlığıyla satın alır, kullanabiliriz. Bu bir pardösü, bu bir abiye, kaban, kap, pantalon ya da etek olabilir. Önemli olan hangi konuda hassasiyetimiz varsa ona göre o kıyafeti kullanmak konusunda, tutum almalıyız. Özellikle mütedeyyin ve ölçülü giyimi benimseyen kadınların ne şekilde olursa olsun tesettürün ruhuna aykırı hiç bir kıyafet içinde kendilerini teşhir etmesi kabul edilemez.

Tesettürü şiar edinmiş mümine ve müslime kadın tepeden tırnağa kıyafet konusunda dikkat etmesi gerekir. Tesettür ilkeleri içinde transparana yer yoktur. Dar ve teşhirci pantolon giymenin tesettürde hiçbir yeri yoktur. Son zamanlarda özellikle dar kot pantalon giyen bayanların yırtık pantalon modasına uymaları  tesettür bakımından anlaşılır gibi değil!.. Yırtık kot pantalonun hem dar olması ve bacağı sımsıkı sarması, hem yırtık olup teninin görünmesi, ya da aldatıcı yırtık altı ten rengi ya da beyaz kumaşla cinsel bir algı yaratılması tesettürün arsız ve azgın nefislere kurban edilmesi anlamına gelir. Tesettürlü bir kadın  hiçbir zaman bu duruma düşmek istemez.

Madem ki kadın olarak ölçülü giyimi benimsedik o halde inancımızla yaşantımız ve kıyafetlerimiz arasında kalan tüm yanlış algı oluşturabilecek davranış ve kıyafetlerden uzak durulmalıdır. Tesettür bir bütündür. Bu bütünlüğe uymayan, zarar veren, zihinleri kirleten ve kalbi bozan her tür kötü etkenden korunmasını bileceğiz. Bunlara ön ayak olan kişileri uyaracağız, ya da kendilerimize örnek rol model kişi olarak kabul etmeyeceğiz.  Hiçbir zaman tesettürü, nefsin kurbanı etmeye müsaade etmeyeceğiz.


Türkan Eraslankılıç

3 yorum :

  1. gercekten cok guzel ozetlemissiniz ALLAH RAZI OLSUN

    YanıtlaSil
  2. Yazılarınızı ve kombinlerinizi ilgiyle takip ediyorum. Ben de kapanmak istiyorum. Hatta birkaç mağaza da gezdim ama sizin ilham verici parçalarınıza denk gelemedim. Keşke birkaç anahtar parçayı nerede bulabileceğimi yazan adresler verseniz. İyi çalışmalar

    YanıtlaSil
  3. Beğenileriniz için çok teşekkür ederim. Tüm paylaşımlarım stil önerisi olup, hesabımda satış yapılmamaktadır. Kombinlerimde tasarım olarak kolay bulunabilir modeller çoğunlukta. Bunları Avm'lerde, mağazalarda ve online alışveriş sitelerinde bularak, sizler de aynı renk ve tasarımlarla kendi stillerinizi oluşturabilirsiniz. Kombinlerimin satış sitesini merak edenler yurtdışı online alışveriş sitelerinde bulabilirler. Teşekkürler.

    YanıtlaSil