Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bir Gelinlik… Bir Hikaye…


Düşünce biçimi ve duygusal yönelim, sadece insanın aldığı eğitim ve terbiyeyle değil, aynı zamanda huy, şecere ve karakterle de yakından ilgilidir. İnsanın doğal olarak değerlere fikri ve hissi yatkınlığı aileden gelen yönelimleriyle de etkilidir. Örf, adet ve gelenek bakımından ailelerin değeri tartışılmaz bir hakikattir.

Yeme içme kültürü yanında giyim kuşam gibi ailelerin nesilden nesile taşıdığı nice değerler vardır. Parayla satın alınamayan; eskiden kalan,hikayesi olan, aynı zamanda da değeri olan anılardır. Dededen kalanköstekli gümüşlü bir saat, babaanneden kalan gümüş bir yüzük, büyük anneden kalan mutlu bir hikayesi olan gelinlik… Hele kadınlar için paha biçilmez oyalı ipek krepler, ipek peştamallar, kanaviçeyle işlenmiş peşkirler, kuşaklar, takılar ve nice paha biçilemeyen anısı olan vintage hatıralar vardır.

Geçmişle geleceğin arasında sanki bir sarkaç gibiyiz. Ne doğuluyuz, ne de batılıyız. Ne Asyalıyız ne de Avrupalıyız. İkisinin ortasında sıkıştırılmış bir millet gibiyiz. Hangi fikri savunuyoruz; hangi duyguyu taşıyoruz. Mal mülk, para pul, şan şöhret, makam ve mevki hırsına neleri kaybediyoruz. Oysa inandığımız değerler maneviyatımızla eş değer. Ölçülü yemeyi, ölçülü giyinmeyi bilmeliyiz. Yeme içme kültürü kadar insan ilişkilerinde adab-ı muaşereti de bilmeliyiz.

Bilinçli insan geçmişin değerini bilen, geçmişinden kopmadan geleceğine sağlıklı yön veren insandır. Bilinçli insan helal lokma yiyen, temiz giyinen, yemede, içmede, giyinmede zarafeti ve asaleti kendi bünyesinde taşıyan insandır. Şıklığı başkasından borç alan ve kendisine yakıştıran değil; şıklığı kendi değerlerinden oluşturan ve başkasına örnek alan insandır.

Trendler dediğimizde, yarın bu değişebilir anlamına gelebiliyor. Oysa şıklık ve zarafet bir kadının kendine yakışanı tercih etmesidir. İnsan kendini güncellemek istiyorsa eğer, önce kendi değerlerinden şıklık oluşturmalıdır. Motamot her bayan aynı elbiseyi alıp kullanmak istemeyebilir. Çünkü moda herkese aynı modelin giydirilmesi demek değildir.

Alternatif çizgiler bayanların tercihleri için, olmazsa olmazları olmalıdır. En önemlisi bir bayanın gelinliğidir. Gelinlikler kişiye özgün olabilir. Babaanneden kalan bir gelinliğin tadilat yapılarak genç kızın hatıralarından ve kendi değerlerinden imgeler işlemek, nice şatafatlı ve pahalı gelinliklerden değerlidir.

Unutmayın mutlu bir hikayesi olan gelinlik her şeyden daha değerlidir…

Türkan Eraslankılıç

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder