Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tesettürlü Hanımlar İçin Dış Giyimin Önemi

Şimdi daha baştan sizlere sorsam; dış giyim neden önemlidir diye; çoğumuz dış giyim; bizim vitrin yüzümüzdür gibi cevaplar vermek isteyebilir. Dış giyimin en büyük özelliği bizi her türlü olumsuzluklardan koruması ve izole etmesidir. Dış giyim en başta bizi fiziki yönüyle her tür olumsuz hava şartlarından korur. Aynı zamanda iklim ve hava şartlarının türüne göre de dış giyimimizin cinsi, türü, modeli de değişgenlik gösterir.
Yağmur, kar, soğuk hava, sıcak hava gibi etkenler dış giysilerimizin üzerinde bir takım etkiler yapacaktır. Önemli olan iklim ve mevsim olumsuzluklarına karşı dış giyimimizin mukavemet göstermesi, yaşam biçimimiz içinde uyum sağlamasıdır.
Dış giyimimiz sadece iklim ve mevsim şartlarına göre şekillenmez, aynı zamanda da, inancımıza, kültürümüze, statümüze göre de şekil alır. Dış giysimiz; pardesümantoferacekapkabanmonttunik olsa da imajımızı zedeleyecek olan dış giysilerden de kaçınırız. Kumaşın cinsi, kumaşın dokusu, elbisenin kesimi, stili, tasarımı, modeli hatta trendlerdeki yeri de biz kadınları birebir ilgilendirir.
Muhafazakar ve ölçülü giyinmeyi prensip edinmiş kadınların genel olarak dış giyside aradıkları özellik, giysinin kullanıma elverişli olması, kaliteli olması, şatafattan uzak, sade ve bol kesimli bir droba sahip olmasıdır. Bu açıdan dış giyim büyük bir öneme haizdir.

Herhangi bir batılı kadın, entelektüel birikime sahip ve aynı zamanda statü sahibi olmuş bir kadının, dış giyiminde şatafattan uzak durduğunu görüyoruz. Müslüman kadın evinde ve mahrem ortamda bile aile içinde derli toplu giyinir. Çocuklarının gözünde imaj olarak ideal bir anne resmi çizer. Oysa batılı kadınlar için sosyal ortamlarda anlayış farklılığı vardır.
İslam ülkelerinin bir çoğunda çarşaf en pratik bir dış giysidir. Modası ve model sorunu yoktur. Tek bir dış giysiyi senelerce giyenler de mevcuttur. Bunun yanında tesettür çizgilerini fıkhi ölçülerle tasarıma döken, müslüman kadın stilistler artık kendilerinden sık sık söz ettirmektedir. Yeni yeni gereksiz zincirler, kemerler, apoletler, manşetlerden uzak duran, sadelik güzelliktir anlayışıyla dış giyim konusunda da birbirinden farklı türlerde koleksiyonlar vitrinlerde yer almakta.

Türkan Eraslankılıç
Yeşiltopuklar


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder