Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Çocuklar Resimli Elbiseleri Seviyor



Çocukların sevdiği hayvanlar da tekstil dünyasında kumaş dokularında ikonlarla, vinyetlerle, karikatürize edilmiş karekterlerle şekil buluyor. Bir ayıcık, bir tavşancık, bir kedicik, bir serçecik çocuklarımızın hayal dünyasında  estetik birer çizgiye kavuşuyor. Çocuk dünyası, resimlerle, hayallerle besleniyor. Son zamanlarda bütün modacılar çocukların yaş durumuna göre, büyüklerin zevk ve kültür dünyalarına göre çizilmiş, kumaş dokularında işlenmiş ve tasarımcıların koleleksiyonlarında model model hayat bulmuş birer kıyafet olarak vitrinlerde yerini alıyor.

Pattern mantığıyla kumaşlar resimlenirken, bazen bir orman, ve ormanda hayvanlar alemi, bazen bir şehir ve trafikteki bütün araçlar bir bir  kıyafet üzerinde anlatılıyor. Mevsimine ve iklimine göre de, vinyetler bazen bir kayık, bir vapur, bir martı, güneş ve deniz oluyor, bazen de elma, armut, muz, nar, kiraz ve  ananas gibi meyveler resimleniyor. Sonuçta pattern mantığı  resimde bir dolgu malzemesi görselliği olarak kullanılıyor. Bazen tek düze küçük küçük kalpçikler, bazen irili ufaklı kelebekler çocukların elbiselerinde dolgu malzemesi birer süs ve anlatım olarak kullanılıyor.

Bir çocuk  mankenin üzerindeki bulunan  resimli  kıyafetin bize anlattığı ve yansıttığı temaya baktığımızda, örnekte olduğu gibi bir temanın ne anlatmak istediğini kolaylıkla görebiliriz. Aslında somut resimler bir kumaşta hayat bulduğu zaman, bunun  kıyafetlerdeki yeri ve değeri, bir nevi eğitici, bilinçlendirici bir işlevi olduğunu da görebiliriz. Bir başka deyimle tekstil eğitime katkıda bulunarak bilinçlendirici  ve özendirici bir misyonu da üstlenmiş oluyor.

Çocuklarımız sevimli, bir o kadar eğitici resim, grafik ve karikatürlerden hoşlanıyor, böyle elbiseler giymekten de  zevk alıyor. Çünkü çocuklar tematik resimli elbiseleri çok seviyor.

Türkan Eraslankılıç

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder