Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bir Gelinlik Düşünün Yedi Nesil Onu Giysin

Beş kuşak aynı  gelinliği giyer mi? Ninemin ninesinden intikal eden bir gelinlik anneme ve bana kadar  intikal ediyorsa, niye giyilmesin. Zevkle giyilir. O zamanki gelinlikler, folklorik Türk kültürünün esintilerini taşır. İpek kumaşlar, sırmalar, rengarenk tüller. Şimdi batıya öykünüyoruz ya; Batı stili feminen algıların yansıtıldığı, bembeyaz gelinlikler gündemde. Bu tarz gelinliklerde masumiyet kayboluyor.  Oysa bizim kültürümüzün gelinliği, motiflerle süslü bir kaftan. Zarafeti, asaleti ve şıklığıyla biz kadınlara yakışan.

Elbette giyilir babaannemin, babaannesinden kalan bir kaftan, annemden bana intikal eden, bir gelinliği neden giymeyelim. Birkaç dokunuşla kızım da giysin, kızımın kızı da giysin. Bir gelinliği, beş kuşak değil; yedi kuşak bile giyebilir. Ata yadigarı böyle bir gelinlik; hem otantik, hem mistik, hem etnik, hem antik, hem de klasik, hem folklorik bir değer taşımıyor mu!.. Yedi batın öncesi atalarımızdan soy soyluyor, boy boyluyor.

Şuurlandıkça müslüman, özüne dönüyor insan. Yemesi, içmesi, giyim kuşamıyla kendi kültürünü yaşamak istiyor insan. Gelinlik de mirastır bizlere... Ninelerimizden kalan işlemeli bir gelinlik, bir kaftan, dedemizden kalan bir silah, babamızdan kalan bir gümüş, köstekli  saat ve  annelerimizden den kalan, ipek mendiller, şallar,  yaşmaklar.


Türkan Eraslankılıç

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder