Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kıyafetlerinizde Seçici misiniz?


Moda ve trendler bir sektör olarak giyim sanayiinin pazarlama esasına göre bir nevi bizlere dayattığı, arz ve taleb olarak karşımıza çıkıyor. Bu anlamda da markaların çokluğu, kendilerine belirlediği müşteri profilinin sosyal, kültürel ve demogratif yapısının bir karşılığı olarak hayatiyetlerini devam ettiriyor.

Felsefe kitabı okuyan bir bayanla, beyaz dizi okuyan bir bayanın arasında, düşünsel, duygusal, sosyal ve kültürel farkların olacağı tartışılmaz. Fakat kadın kadındır. Kadın doğuştan feminen değerleri özünde taşıyan, aynı zamanda da kadınlık değerlerini psikososyal olarak da farklı farklı kültürde yansıtabilen bir varlıktır. Her kadın özeldir. Her kadın güzellik değerlerine sahip, letafeti de ruhunda barındıran bir varlıktır.

Bugün ne giysem acaba sorusu erkeklerin zihnini meşgul etmezken, kadınlar bazen bu sorunun cevabını bulamama sendromunu bile yaşayabilir. Çünkü biz kadınlar bir elbiseyi bütünüyle beğeniriz. Bir elbisenin kumaşından tasarımına, kesiminden modeline, hatta düğmelerine kadar didik didik eder, inceleriz.

Seçtiğimiz bir elbiseyi sadece akıl ve mantığımızla değil, inancımız ve duygularımızla da tasdik ederiz. Giyim tarzımızı belirlerken de kendimize yakın marka ve tasarımcıların koleksiyonlarına bakarız. Sonra gerekirse diğer beğendiğimiz markaların koleksiyonlarını da göz önünde bulundururuz. Elbiselerimiz ruhumuza giydirdiğimiz kimlik ve kişilik değerlerimizdir. Seçici olmamız, titiz olmamız belki de bundandır.

Konfeksiyon, hazır giyim demek olduğuna göre, çoğunluğun ortak beğenisi esas alınarak hazırlanan koleksiyonlarda her zaman bize yakın ve bize göz kırpan modellere yöneliriz. Bazen herşeyini beğendiğimiz bir elbisenin söz gelimi düğmeleri hoşumuza gitmemiş olabilir. O zaman beğendiğimiz farklı düğmelerle değiştirebileceğimiz gibi, küçük bir tadilatla da elbisemizde değişiklik yaptırma imkanı bulabiliriz.

Günlük hayatın koşuşturmaları içinde, herşeyiyle mükemmel, göze ve ruha hitab eden bir kıyafet bulmak mümkün olmayabilir. Ama imkanı ve zamanı olanlar için, kendi hayalindeki tasarımları özel tasarımcıların ve butiklerin hünerli ellerinde kavuşabilir.

Her kadının hayal ettiği ve kendisinin de tasarım konusunda fikirlerinin dikkate alınmasını istediği ayrıcalıkları vardır. Fakat günümüzde şartlar, çoğu zaman bizi hazır giyime yönlendirmiştir. Markaların ve modellerin çokluğu da bundandır. Ayrıca giyim sanayii, sektör olmanın ötesinde dünya trendlerinde moda olarak sanat ve estetikle buluşmuştur. Bu gelişme aynı zamanda ölçülü giyim, muhafazakar giyim ve tesettür giyim olarak da hanımefendilerin giyim tercihlerindeki yelpazede yerini almıştır. Bu olgu ayrıca biz kadınlar açısından sevindirici bir gelişmedir.

Türkan Eraslankılıç

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder