Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kadınlar Etek Giymeli, Erkekler Pantolon Giymeli


Pantolon, sanayi devrimiyle birlikte kadın işçilerin rahat etmeleri düşünülerek, bir işçi giysisi olarak kadınların hayatlarında yer aldı. Kadın, erkeklere has işleri de yapmaya başlayınca maskülen ve uniseks kıyafetlerin tamamı, kadınların gardırobunda yer almaya başladı. Belki zaruretten doğan bu durum, sanki pantalon kadınların olmazsa olmaz çağdaş bir giysisi olarak algılanmaya başlandı. Oysa pantalon gerçekte bir kadın giysisi değildi. Ne yazık ki, kıyafetler duygu ve düşünceleri ve davranışları da değiştiriverdi. Kıyafet kültüründeki bu paradigma değişikliği, bütün değerleri domino taşı gibi etkiledi ve alt üst etti.

Sosyal hayatta da grafize edilen, yönlendirme tabelalarında; kadın için etek, erkek için de pantolon imgeleri yer alır. Zaten kadınların genel olarak gardıroplarında daha çok etekler yer almalı. Bazı hanımefendiler ise asla pantalon kullanmazlar ve kendi kültür kodlarıyla çatışmazlar. Kadınların etek boyları kendi anlayışları doğrultusunda maksi, mini, dizaltı etekleri tercih ettikleri gibi, daha marjinal süper mini etek giyen punkçu, popçu, rockçı akımların giyim tarzı etkisinde kalan bayanları da görmek mümkün. Oysa eteğin bir giysi ve imajdan önce kadının mahrem değerlerini koruyan bir unsur olduğunu da unutmamak gerekir.


Kadın yaratılış olarak marjinallikten uzak durmalı. Marjinallik köşeli ve acıtıcı bir durum. Etekle marjinal bir kasırgaya tutulmak, aynı zamanda erozyana uğramak insanlığın ve kadınlığın çöküşüne zemin hazırlamaktır. İster büzgülü, pileli, yırtmaçlı, ister kalem, kloş etek, ister fırfırlı etek olsun, bir kadın eteği seçerken, başta kadınlık değerlerini düşünerek seçmeli, sonra da kendisine en uygunu ve şık olanı benimsemelidir. İster antik, etnik, otantik, ister klasik, mistik ve fantestik olun, ister vintage ya da çağdaş stili benimseyin, giyim kuşam ve etek kullanımında dikkat edilecek husus insanlık ve kadınlık değerleridir.

Etek kullanımı kadının hatlarını izole ettiği gibi, pantalonun da, eteğin yerini asla tutmayacağını ve onun işlevini yerine getiremeyeceğine bilmeliyiz. Hangi anlayışta  ve hangi yaşam tarzını benimseyen bir kadın olursak olalım; etek kullanımını odak noktamız olarak belirlediğimizde, eteklerle uygun parçaları tüm kombinlerimizde bir ahenk oluşturarak seçeriz. Çünkü zerafet, gerek etek boyları, gerek etek çeşitleri, stil ve model olarak kadının kimlik ve kişiliğini belirleyen unsurlardır.


Modern şehir hayatı ve beraberinde getirdiği iş hayatı, pantalonu kadınlar için kurtarıcı bir elbise olarak öne çıkartsa da, giyim kuşamda kadınların etekle yapılan kombinleri tercih etmeleri, aynı zamanda doğal haleti ruh içinde olmaları demektir. Etekli kombinler statüsü ne olursa olsun her kadın için zariftir, asildir. Kadın diniyle,  inancıyla, örfü, adediyle, gelenekleriyle, mezhebi ve meşrebiyle etek kullanması aynı zamanda kadim kültürü yaşatması  açısından önemli bir değerdir. Ayrıca erkeklerin doğal olarak etek giymediği gibi, karşıt olarak da kadınların da pantalon yerine eteği tercih etmesi üzerinde durulması gereken bir konudur.

Türkan Eraslankılıç

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder