Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moda Trend ve Kıyafet Algısı


Moda insanların bulunduğu yer ve yaşadığı devirde, özellikle giyim kuşamdaki en son ürünlerin çok beğeni alıp kullanılmasıyla yaygınlaşan bir akımdır. Bir taraftan da moda, genel mananın dışına çıkacak olursak eğer, kullanıcının kimlik ve kişilik değerlerinin ışığı altında, kıyafetlerinde değişkenlik gösterebilen bir alandır.

Modayı, herkesin aynı tür kıyafetleri kullanan bir sürü psikolojisi içinde düşünürsek, insanları tek düze bir zevk tutkunu olarak görme hatasına da düşebiliriz. Oysa aynı ürünün, ceket, pantalon, etek, takım elbise ya da pardesü, manto  gibi bütün kıyafetleri  ihtiva eden ürün yelpazesinin, birbirinden farklı sanat ve stil ekollerinin oluşturduğu anlayışla, piyasaya çıkan kıyafetlerden de söz edebiliriz.  Belki de en doğrusu budur.

Trend tek düze bir anlayışla ifade edilemez. Günlük giyimde ya da ev hanımlarının kendi stil anlayışlarındaki tercih edilen trend olmuş kıyafetlerle, çalışan kadının dışarıda ve ofiste kullandığı trendy kıyafetlerin farklılığı vardır. Trend aynı zamanda sınıfları da, statüleri de, kültür farklılıklarını da içine alan, bazı yönleriyle de birleştiren, ama bazı yönleriyle  ayrıştıran ve hit alan ürünlerdir. Bütün kıyafetleri büyük  bir sepete koyarak bunların hepsi  en trendi kıyafetlerdir demek yanlışlığına düşmemeliyiz.

Moda ve trend içiçe bir kavramdır. Moda trendi besler; trend de modayı.. Çünkü moda olan ve stil sahiplerinin beğenisini kazanan  bir ürün, aynı zamanda  satış grafiklerini yükseltir. Satış grafiği yükselen ve bütün mağaza vitrinlerini süsleyen bir ürün, artık trendy bir üründür. Modada en çok beğeni almak demek,  stil sahibinin, zevkine, anlayışına, kimlik ve kişilik imajına, hesabına ve kitabına uygun olması demektir. Böylece ekseriyetin  kullanacağı bir ürün haline gelir. Modayı tutturan bir giyim markası aynı zamanda trendi olmaya ve trendlere adaydır. Trendi olan bir ürünün de aynı zamanda modadaki yeri elegandır.

Moda ve trend, giyim kuşamımızda doğal olarak bir kıyafet algısı oluşturur. Bu algı bizim kimliğimizdir, kişiliğimizdir, statümüzdür, ucuz ve pahalı olması bizim alım gücümüzü de işaret eden, genel yaşam kalitemizin nasıl olup olmadığına dair fikirler veren, genel bir imajımız ve kıyafet algımızdır. Bu imaj bizi toplum karşısında hem bizim istediğimiz yere, hem de toplumun bizi nerede görmek istiyorsa o yere oturtacaktır. Önemli olan kıyafet algısıyla yanlış bir algı oluşturmamaktır. Onun için yere, zamana ve statüye göre kimlik ve kişiliğimizin bir belirtisi olarak doğru kombin yapmayı öğrenmeliyiz. Doğru kombin, modayı da, trendleri de, kıyafet algısını da en iyi şekilde belirleyen bir görsel sanat olarak kabullenilmelidir.


Türkan Eraslankılıç

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder