Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tesettür Markalarının Sorumluluğu

İslam ülkelerinde inanç ve yaşam özgürlüğü rejim sorunu olmaktan çıktıkça, müslüman kadınlar, kendi kıyafetlerini özgürce belirleme ve kullanma konusunda da bireysel beğenileriyle hareket etmeye başladılar. Aslında giyim kuşam siyasi ve idari bir sorun değildir. İnanca ve beğeniye dayanan sosyal ve kültürel bir değerdir.  İnanan ya da inanmayan, inancını tam hakkıyla yaşayan ve yaşamayan kim olursa olsun, giyinme ihtiyacını bir takım kriterlerle kendisinin belirleme hakkına ve ve özgürlüğüne sahip olması demek, aynı zamanda o ülkenin insanlarının bir özgüvene sahip olması anlamına da gelir.



Tesettür inanç akidelerinin belirlediği hassas bir konudur. Tesettürün hafifi ya da aşırısı gibi nitelendirmeleri de kabul etmemiz doğru değildir. Kadının kullandığı kıyafetlerinin yanında davranışları, hal ve hareketlerini de içine alır. Örneğin kıpkırmızı rujuyla, yırtmaçlı eteğiyle, transparanlı gömleğiyle, yüksek topuklu ayakkabılarıyla tesettürlü olmak mümkür değildir. Şuh gülüşler, işveli konuşmalar, süzgün bakışlar, göz kırpıştırmalar tesettürürün varlığını ortadan kaldıran  unsurlardır. Kadın cinsi cazibesini mahreminin dışına taşıyamaz. Bütün bunların hangi düşünce ve maksatla yapıldığı da ortadadır. Kişi belki bunun farkında olmayabilir ama, bunu aynı zamanda hastalık derecesine de vardıranlar var.


Ne yazık ki markalar, tesettür anlayışına uygun giyim kuşam ürünler tasarlasa da, kullandıkları mankenler, uyguladıkları makyajlar, verdirdikleri pozlar, ne İslam'ın, ne de tesettürün ruhuna uygun davranışlar olarak göremeyiz. Tesettür markaları tesettür modellerini koleksiyonlarında yer verirken, İslami hassasiyet neyi gerektiriyorsa ona göre hareket etmeleri gerekir. Tasarımdan çekim ve tanıtımına kadar gerektiren bütün iş ve  işlevler, islami bir refaransı içermek zorundadır.



Tesettür markaları çekimlerinde, defilelerinde, tanıtımlarında mutlaka, İslami kültürü olan ve tesettür akidelerini bilen, bu konuda disiplin sahibi stil danışmanlarına yer vermelidir. İslami hassasiyetler içinde tasarlanmayan modellerle birlikte, çekimler de hitap ettiğiniz kesim tarafından kabul görmeyecektir. Tesettür tasarımlarının sunumu cinsi cazibe üzerine değil, kadının inancı üzerine kurgulanarak sunulmalıdır. Bu şekilde davranmayan tesettür markalarının isimleri bir bir sektörden silinecektir. Tesettür markalarının  sorumluluğu  her alanda bir bütündür ve önemlidir.

Türkan Eraslankılıç

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder