Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nurdan Özdemir ile Moda ve Stil Üzerine Röportaj


YeşilTopuklar.com ekibi olarak özellikle kadınların yaşam ve stil dünyalarına hitap etmeye çalışıyoruz çünkü kadınların giyim kuşama verdiği önemi biliyoruz. Trendler, yeni koleksiyonlar ve moda dünyası en başta işlediğimiz konular arasında geliyor. Bu sebeple ülkemizde yetişen genç moda tasarımcılarını takip ederek onları ve koleksiyonlarını tanıtmak konusunda hassas davranıyoruz. İşte bu tasarımcılardan biri Nurdan Özdemir…
Genç moda tasarımcı Nurdan Özdemir ile moda, stil ve koleksiyonlar üzerine hoş bir söyleşi gerçekleştirdik.
Sözü çok uzatmadan sizi bu keyifli sohbetle başbaşa bırakıyoruz…
Türkan Eraslankılıç: Nurdan Özdemir kimdir? Bize kendinizden bahseder misiniz?
Nurdan Özdemir: Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarım Bölümü’nden 2006 yılında mezun oldum. Bitirme projemde,Yunan Mitolojisi’nden esinlenerek beş giysilik bir bayan koleksiyonu hazırladım ve defile olarak sundum. İş hayatına; mezun olur olmaz bir yurt dışı firmasında başladım. 2007-2009 yılları arasında Özgür Masur ile çalışma fırsatı yakalayarak, iki yıl asistanlığını yaptım. Şimdilerde IQmarkası için hazırlamış olduğum koleksiyonlarımı, Moskova Dosso Dossi Antalya fuarlarında Rus müşterilerime sunuyorum.

Koleksiyonlarımı hazırlarken Rusya odaklı trendlere uygun modeller hazırlayıp Avrupa ve Amerika’daki seçkin mağazalarda müşterilerimize sunma imkanı buluyorum. 8 yıl boyunca erkek koleksiyonu, şimdilerde ise arz talep dengesindeki ağırlıkla ilave olarak bayan koleksiyonu hazırlıyorum.
Türkan Eraslankılıç: İnsanlığın varlığı ile birlikte yeme içme ihtiyaçlarını giderme gereksinimleri nasıl varsa, giyim kuşam da insanlığın başlıca ihtiyaçları arasındadır. Giyim kuşam iklim koşullarını hesaba katmakla birlikte sosyal statüyü de simgeleştirmiştir. Sizce giyim kuşam dendiğinde ne akla gelmelidir? Giyim kuşamın olmazsa olmazları nelerdir? Giyim kuşamda nelere dikkat edilmelidir?
Nurdan Özdemir: ;İşin sırrı her gününü en özel gününmüş gibi görmek, kendine; ‘bugün benim günüm’ enerjisini vererek itinalı ve ruhunun tatminini dışarı yansıtan şekilde giyinmekdir. Duruşunu belli edeceksin bi defa, şık ve o güne ait! Spor, resmi vs. Şıklık; parıltı, abartı ve çok renklilikten uzak; ana renklere saygı duruşuyla tamamlanır. Giyinmek: Dali’nin “sanrıya kapılmadan önce” resmindeki ölen abisinin belli belirsiz beyaz gömleği kadar temiz ve silik, Picasso’nun Guarnika‘sındaki siyahlar kadar örtücü ve net olmalıdır diye düşünüyorum.
Türkan Eraslankılıç: Moda tasarımı konusunda kendinizi nerede görüyorsunuz? Özellikle çalıştığınız, beğendiğiniz ve takip ettiğiniz tasarımcılar kimlerdir? Dünyada mevcut tasarımcılar içinde sizin farklılığınız ve üslubunuz nedir
Nurdan Özdemir: Dünya podyumlarını düşleyen genç bir tasarımcı olarak daha çok yolum var diye düşünüyorum. Ama doğru yolda emin adımlarım var. Ustam, beni yetiştiren, vizyonumu genişleten, işimde disiplini öğretenÖzgür Masur, kendisini herkes gibi çok başarılı buluyorum; sevgiyle takip ediyorum.
Hüseyin Çağlayan’ın işine olan saygısı, titizliği ve yaratıcılığı beni çok etkiliyor ve tetikliyor. Modaya baktığı açısı sonsuz penceresi; ufkumun hayranlığının adı. O bir akımın öncüsü.
Ümit Benan’ın Türk kültürünü, çizgisini katkısız dünya podyumlarına taşıması genç bir Türk tasarımcısı olarak göğsümü hep kabartmıştır. Yeleklerimiz, kasketlerimiz, şalvarımız, yumurta topuğumuz, teşbihimiz vs.
Hakan Yıldırım, Bora Aksu, Tanju BabacanTürkiyenin gururu tasarımcılarıdır.
Dünya tasarımcılarından Vivien Westwood, John Galliano, Alexander MCQuuen, Haider Ackerman, Karl La Gerfeld’in sıkı takipçisi ve hayranıyım.
Farkım yeniliklere ne kadar kapılarımı sonuna kadar açsam da; ki yenilik tasarımda taze kandır, eskilerden kopamayan geçmişi sürükleyen yeniyle birleştiren “postmodern” bi tasarımcıyım. Tasarımlarımın geçmişten getirdikleri sıcağın, nefesin gücü beni doyuran tek unsur.

Türkan Eraslankılıç: Kreasyonlarınızı neye göre belirlersiniz? Ya da tematik bir koleksiyon hazırlarken müracaat ettiğiniz öğeler nelerdir?
Nurdan Özdemir: Büyük ustaların dünyaya yön veren belirledikleri ana temalardan etkilenmemek imkansız. Fuarlar, defileler, sokak stilleri zincirin en önemli halkaları. Ve tabi müşteri kitlesi. Özel koleksiyonlarım da ise projenin ve ruhumun birleşimiyle koleksiyonu ayağa kaldırıyorum.
Türkan Eraslankılıç: Bu zamana dek belli başlı defileleriniz, koleksiyonlarınız ve kreatif çalışmalarınızdan kısaca bahseder misiniz? Ayrıca yurtdışına özel hazırladığınız tasarımlar var mı? Koleksiyonlar hazırlanırken saha araştırması, yerel ve yabancı pazarların müşteri demogratif yapısı esas alınıyor mu?
Nurdan Özdemir: Koza genç tasarımcılar yarışması: “ÜZERİNDE YAŞANMIŞLIK TAŞIMAK” .6 look tan oluşan erkek koleksiyonu. Derece aldım. Osmanlı kumaşları, denimler, deriler, altın metaller.
Building mağazalarına, 3 sezon Nurdan Özdemir etiketimle erkek koleksiyonu hazırlayıp; Building Erenköy, Galata ve Akmerkez’de satışa sundum. Şehirli ne istediğini bilen şık aynı zamanda dünya trendlerini yakalayan sofistike erkeklerle. Poliviskon, cotonlar, denimler,trikolar, kaz tüyleri.
2012 Aralık ayında Yıldız Sarayı’nda KUTNU KUMAŞI YAŞATMAdefilesinde büyük tasarımcılarla aynı podyumu paylaştım. Tuvanna Büyükçınar, Özgür Masur, Siren Ertan, Cemile Gül ile birlikte… Projenin 2. Ayağı 2014’te FRANSA da gerçekleşecek. Günümüz kumaşları ve kutnu.
Dosso Dossi Antalya fuarı için hazırladığım ilk bayan koleksiyonumu “KIZIL MEYDAN MATRUŞKALARI‘nı” haziran ayında Rus müşterilerimin beğenisine sundum. Koleksiyonda goblenler, şifonlar, volanlar, hacimler hakimdi.
Türkan Eraslankılıç: Moda tasarımında hem bayan hem de baylara yönelik çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz. Yeni sezonda tekstil ve moda dünyasında öne geçen trendler nelerdir? Sizin izlediğiniz yol nedir?
Nurdan Özdemir: 2014 sonbahar kışta beni en çok etkileyen temanınTomboys olarak devam etmesi. Maskülen kadınlar, keskin hatlar, sert kesimler, oversize kabanlar trikolar, bomber jacketler ve tabiki deriler.
Türkan Eraslankılıç: Son zamanlarda gerek dini inançlarından gerek örf ve adetten kaynaklanan, muhafazakar yapıya yönelik “Tesettür Giyim” kavram olarak kullanılmaktadır. Kadının, kadınlık hatlarını gizleyerek fakat ona şık ve zarafet kazandıracak estetik tasarımlar size göre neler olmalıdır?
Nurdan Özdemir: Tesettürlü biri olarak bunun zorluklarını ilk kapandığım yıllarda fazlasıyla gördüm. Küçüktüm ve dünyayı öyle tarafsız önyargısız sanıyordum; öyle değilmiş. Tabi Pazar olarakta. Ve kendimi “Alice Harikalar Diyarından” gerçek dünyanın arayışında buldum. Vücut hatlarını örtecekti, dikkat çekmeyecekti, iç göstermeyecekti ana kurallar belliydi. Moda eğitimim ,moda hayatım ve sürekli değişen trendler birçok şey denememe neden olsa da yıllar, birikimler, vücut ve ruh elele verip istediğini giydiriyor bedeninize. Doğru yolu buluyorsunuz. Tesettür giyim çeşitlilik açısından oldukça geniş ve alımı kolay. Benim sloganım hep aynı:DÜZ HATLAR + ANA ve PASTELLER + 1.SINIF AKSESUAR.
Türkan Eraslankılıç: Mütedeyyin ve muhafazakar çizgiyi benimseyen kadınların, giyim kuşamda kombin yaparken kullanacağı aksesuarları da göz önüne alarak nelere dikkat etmelidir?
Nurdan Özdemir: Tesettür dönem itibarı ile altın çağında diyebiliriz. Çalışan eğitimli yaşam seviyesi yüksek ve hayatın tam ortasında. Toplantı, davet, koşturmaca, defile, çekim vs. hepsi için ayrı kombin yapmak meşakkatli ve pahalı. Ancak pahalı markaların ele geçirdiği bu düzeni lehimize çevirmek bizim elimizde. En önemlisi tarzını koruyabilmektir.
Röportaj: Türkan Eraslankılıç

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder