Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Naquesh İstanbul’un Kurucusu Taha Eser’le Röportaj

Naquesh İstanbul; Yeni Bir Mekân, Yeni Bir Anlayış, Yeni Bir Vizyon…
Naquesh İstanbulAnkara Çukurambar’da özellikle mütedeyyin, muhafazakâr, medeniyet tasavvuru olan kültürlü ve elit hanımların uğrak yeri cafe butik tarzında bir mekan. Naquesh İstanbul, bir mola, bir nefes alma yeri, bir buluşma noktası. Yeşiltopuklar haber, yorum, makale, araştırma, inceleme, kombin tasarımları paylaşımlarının yanı sıra röportajlarıyla da dikkat çekmektedir. Bundan önceki tasarımcı Nurdan Özdemir’le yaptığımız röportajda olduğu gibi, okuyucularımıza profesyonel bir gazetecilik hizmeti sunmaya çalışacağız. Bundan dolayı Naquesh İstanbul mekânının sahibi, iç mimar ve ebru sanatçısı olan Taha Eser’le bir röportaj gerçekleştirdik.
Bu röportajımız kadınımızın kimliği üzerinden, kültürel değerlerin paylaşımında bir mekânın, bir işletmenin işlevselliğini içine alarak sosyalleşmesi, bir şuur olarak yeniden medeniyet kurma ve kendi medeniyetimizi yeniden inşa ve ihya etme anlamında görüşlerimizi okuyucularımızla paylaşacağız.
Türkan Eraslankılıç: Taha Bey öncelikle Naquesh İstanbul’u hanımlara yönelik hizmete sunmanızdan dolayı müteşekkiriz. Ayrıca sizi gönülden tebrik ediyorum. Bu proje Ankaralı kadınlar için hayırlı olsun diyorum. Önce sizden başlayalım. Kısaca Taha Eser kimdir? Ne yapmak istiyor?
Taha Eser: Eğitimci bir ailenin en büyük çocuğuyum..İç mimarlık en büyük hayalimdi..Sonrasında idealim oldu ardından mesleğim… Küçüklükten beri sanat ve tasarımla iç içeyim.. Annemin dikiş odası, sanat dersleri ve mimarlık fakültesinden tempoyla geçen bir çocukluk-gençlik-öğrencilik dönemim oldu..Öğrencilik diyorum, bitmeyen bir öğrencilik.. Bir yandan yüksek lisans dersleri, haftada bir İstanbul’daki cilt dersleri, diğer yandan Naquesh’ın dikim-tasarım atölyesi… Naquesh İstanbul misafirleri-müdavimleri ve sevenleri için çalışmaya, öğrenciliğe devam ediyorum..
Türkan Eraslankılıç: Naquesh İstanbul işlevselliği ile birbirini tamamlayan üç kattan oluşan bir işletme. Bu mekân hakkında ön bilgi edinince hayranlığımı gizleyemeyerek, böyle bir yerin örnek olması açısından bütün kadınların bilmesini istedim. Kıraathane kültürünün unutulup, sokak arası kahvelerin türediği ülkemizde, şehirleşme ve modernizmin getirdiği çağdaş çizgiyi düşünerek, bu çalışma cafe kültürünü elit çizgiye taşımanın bir gayreti ve yansıması olabilir mi?
Taha Eser: Aynen.. Ankara’nın politik havasının getirdiği resmiliği, memuriyetten gelen tekdüzeliği var.. Beyefendilerden hanımefendilere kadar her yaşa sirayet etmiş durumda..Sosyalleşme, bu şehirde genelde cemiyetin buluştuğu düğünlerde gerçekleşiyor.. Sohbet, konuşulacak konular, görüşülecek mevzular, tabiatıyla, konuşulamıyor. Sirkülasyonun fazla olduğu cadde cafelerinde ise bu sohbetlerin yapılması, buluşmaların gerçekleşmesi istenilen verimde gerçekleşemiyor.. Naquesh İstanbul çok farklı bir atmosfere sahip.. Hanımefendiler aileleriyle, arkadaşlarıyla geliyor.. Elit bir mekanda, evindeki rahatlıkla yiyip içebiliyor, görüşmelerini yapıyor, buluşmalarını yapıp misafirlerini ağırlayabiliyorlar..
Türkan Eraslankılıç: Naquesh İstanbul, birinci kat yiyecek, içecek, sohbet yeri cafe işlevi gören bir seksiyon. İkinci kat özel markaların kadınlara yönelik değerli eşyalarla giyim, kuşam, eşarp, takılar ve benzeri egzotik objelerin satışa sunulduğu bir anlamda butik tarzı bir bölüm. Üçüncü kat localar, özel günler, kına geceleri, altın günleri ve buna benzer organizasyonların yapılabildiği kiralık yerler. Bütün bunlar aynı zamanda birbirini destekleyen hem ayrık, hem bütüncül işlevselliği olan sihirli bir buluşma noktası olarak karşımıza çıkıyor. Bunlarla ilgili bize ekleyebileceğiniz farklı bir bilgi var mı? Verebilirseniz sevinirim? Ayrıca Naquesh İstanbul neden böyle bir ismi taşıyor. Detaylandırabilir miyiz?
Taha Eser: Misafirlerimiz tepeden tırnağa tabiri caizse, hayran olmuş durumdalar.. Bir erkeğin bu kadar ince düşünmesi şaşırtıyor… Hâlbuki İslam’ın inceliği, torunları olduğumuz medeniyetin düşünceleri… Sürükleyiciliğiyle beraber zamanın hızını yavaşlatıp anın hazzını yaşamaya, güzel görmeye davet eden, klasikle modern yaşamın sentezlendiği Naquesh İstanbul; İstanbul misali herkese kayıtsız şartsız kucak açtığı için, tarihini, kültürünü, mirasını herkesle paylaştığı için ‘Nakış’ gibi her detayın incelikle işlendiği, zarafetin somut hali… Ankara’da İstanbul hasreti çekenler için ‘Naquesh İstanbul’ adını aldı…
Türkan Eraslankılıç: Naquesh İstanbul cafesiyle genele hitap etse de, daha çok butik ve localarıyla kadınlarımıza hitap eden, onların aktivite ve organizasyonlarını destekleyen yapısıyla, gerçek bir sosyal paylaşım alanı olduğunu gözlemliyoruz. Böyle bir işletmede hizmetin kadınlara yönelik olmasının başlıca nedenleri nedir?
Taha Eser: Aileler, gençlerin yaygın olduğu mekanları tercih etmiyor.. Birçok kimse de evde kalabalık misafir ağırlamak istemiyor..Ev yapımı ürünlerle, ev sıcaklığında bir mekanda uygun fiyata davet vermek hem cazip hem de keyifli.. Bayan garsonlar, isteğe göre hazırlanan menü, güvenilir-samimi bir ortam.. Kalabalık toplantıların yapılabileceği, ayaküstü çay-kahve içip tatlı yiyebilecekleri, küçük-zarif hediyelikler-tablolar alabileceği bir mekân yoktu… Naquesh İstanbul bu açığı kapattığı için şuanda nişan-kına rezervasyonlarına yetişemiyoruz… Mezuniyet yemekleri, mevlitler, altın günleri olduğu zamanda Naquesh’ı sadece davet sahibinin misafirlerine açıyoruz, tüm ürünlerde %50 indirim oluyor.. Yetişememek normal yani.. =)
Türkan Eraslankılıç: Naquesh İstanbul’un kurumsallığı nedir? Bu sistemde kaç kişi çalışır ve çalışanlardan beklentiler nelerdir? Ayrıca çalışanlarınız nelere dikkat eder?
Taha Eser: Türkiye’nin ilk ve tek ‘Cafe&Butik’i Naquesh İstanbul’da eşarp-dikim-tasarım atölyesi, mutfağı, muhasebe bölümleriyle beraber toplamda 25 kişi çalışıyor.. Göründüğünden çok daha büyük bir işletme.. Aşçı ve pastacılarımızı ayda bir yurtdışına, otellere workshoplara gönderiyorum.. Satış danışmanlarımız bir tezgahtar gibi değil de, kişiye özel hizmet veren bir danışman gibi.. Naquesh’ta her misafir, her ziyaretçi özeldir.. Güleryüz, zarafet ve samimiyet en önemli ilkelerimiz.. Müşterilerimizle aile gibiyiz zaten.. Cep telefonumdan beni arayıp halimi-hatırımı soranları mı söyleyeyim, çok beğendik, aynısından şu kadar daha istiyoruz deyip teşekkür edenleri mi.. =) İçtenliğimizin anlaşılabilirliği bizi en mutlu eden şey..
Türkan Eraslankılıç: Naquesh İstanbul kendine has orijinal bir model midir? Benzeri işletmeler var mıdır?
Taha Eser: Hem cafe hem butik olarak bu kapsamda ilk ve tek… Tescil ve patent işlemlerini daha resmi açılışımızı yapmadan hallettik..Kitap-kahve, cafe-market, restoran-loca gibi birçok benzer işletme var, her ay yenisinin açıldığının da haberini duyuyoruz.. Patent şirketimiz, kopyalanabilecek konseptimizi yakından takip edip gelişmelerden haberdar ediyor..
Türkan Eraslankılıç: Naquesh İstanbul için bir prototip oluşturulursa, kurumsal analitik yapısı nedir. Bir benzerinin İstanbul’da hayata geçirilmesi düşünüldüğünü öğrenmiş bulunuyoruz. Bu konudaki hedefleriniz nelerdir?
Taha Eser: Açılış tarihini söylememekte ısrarcıyım… =) Atölye kurmak gerçekten zor, meşakkatli.. Stilist, modelist, kalıp en zor süreçler… Mutfak, lezzet ise ömür törpüsü diyebilirim.. Tasarım konusunda eğitim almaya devam ediyorum zaten… Annemin terziliğini de en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyorum bir yandan… Ekibimizin dinamizmine uygun ekip arkadaşları bulmanın zorluğu tarifsiz… 9.ayımız bitti, 9 aydır aynı ekipleyim.. 9 ayda bu kadar güzel bir şekilde Naquesh İstanbul’u duyurabildiysek, ekibimin destekleriyle duyurduk diyebilirim..Katar ve Kuveyt’te birkaç müşterimiz var, bayilik istiyor.. Yurtdışına haftada 8-10 kargo gönderiyoruz… Yurtdışında Naquesh İstanbul’u duyurmak, tanıtmak istiyorum, önümüzdeki hedef bu…

Türkan Eraslankılıç: Naquesh İstanbul, kadınlara özel büyük çaplı organizasyonlar düşünüyor mu? Detaylandırabilir misiniz? Kadınlar bu mekânda kendi cluplerini kurabilirler mi? Sosyal sorumluluk projelerini gerçekleştirebilirler mi? Naquesh İstanbul böylece hizmet ağını genişletebilir mi?
Taha Eser: En büyük organizasyonumuzu kadınlar gününde gerçekleştirdik…160 kişilik kahvaltımızla bizden haberdar olmayanlar da oldu.. Hanım toplantıları, kabul günleri, kına geceleri için düşünülen ilk mekanlardan olmaktan mutluyuz. Yardım kahvaltıları düzenledik, beklediğimizden çok daha büyük talep aldık. Müşterilerimiz, takipçilerimiz bizim organizasyon düşünmemize fırsat vermiyor, rezervasyon yaptırıyorlar. =)
Türkan Eraslankılıç: Taha Bey cafede sunduğunuz hizmet, butikte özel ürünlerin satışa sunulması, localarda kişi ve kurumlara özel salonların kiralanarak sanki bir ticarethane gibi değil, bir kültür evi niteliğinde olması ve insanın burada kendisini evinde gibi rahat edip, imkânlar oluşturması ve diğer insanlarla paylaşması sizce nasıl bir duygu oluşturuyordur? Müdavimlerinizin size gelen yorumları nelerdir?
Taha Eser: Herkesin böyle bir yere ihtiyacı olduğunu açtığımız gün bir kez daha anladım. Sıradan bir cafe açmadığım için de çok mutluyum. Açıldıktan sonra ellerinde çiçek buketleriyle gelenlerin sayısını bilmiyorum. Ev gibi burası, gitmek istemediğim tek yer gibi cümleler bizi mutlu etmeye yetiyor da artıyor.
Türkan Eraslankılıç: Naquesh İstanbul aynı zamanda bir terapi merkezi, geçmişimizle geleceğimizi birleştiren değerler zincirinin en değerli halkası, buranın ambiyansı ve havasını nasıl anlatabiliriz. Buraya kadınların ilgisi nedir? Müşterilerinizin, misafirlerinizin, müdavimlerinizin profili ve sosyal statüsü nedir?
Taha Eser: Bakan, milletvekili ve üst düzey yönetici ve eşlerinin ferah bir nefes alabildiği en nezih mekanların başında geliyor..Mutluluk duyuyoruz biz de.. Müdavimlerimizden Bülent amca (Arınç), pazar yürüyüş sonrası fırsat bulursa kahvesini içmeden geçmiyor..Fısıltı gazetesi de en büyük reklam kaynağımız.. =) Takipçilerimizin ilgisinden de memnunuz.. Dubai’den Türkiye’ye tatil için gelip bize uğramadan geri dönmeyen kardeş ailelerimiz bile var.. 19-55 yaş arası, ölçülü giyinmeyi tercih eden, hanımefendiler, anneler-kızları müşteri profilimizi oluşturuyor diyebilirim..
Türkan Eraslankılıç: Naquesh İstanbul, internet sayfası ve sosyal medyası ile gerçek bir kurumsallığa kavuşmuş mudur?
Taha Eser: O kadar çok ürün çeşidi var ki.. Çekimlerimiz 2 aydır devam ediyor..Yeni yıla girmeden e-ticaret sitemizi açmaya niyetliyiz.. İnstagram ve facebooktan satışlarımız devam ediyor.. Hem mutfak hem atölye hem de derslerim olduğu için bazen yetişemiyorum.. Onayımı bekleyen o kadar çok iş var ki…
Türkan Eraslankılıç: Taha Bey ebru sanatçılığı ile ilgili de okuyucularımıza bilgilerinizi ve eserlerinizi anlatırsanız memnun kalırız. Ayrıca Türk İslam sanatlarının gelişmesi için, merkezi yönetim, yerel yönetim ve sivil inisiyatiflere düşen görevler nelerdir?
Taha Eser: Bu sene ebruda 10., klasik sanatlarda 7. yılım.. Sanat konusunda Ankara, İstanbul’un gölgesinde kalıyor açıkçası. İstanbul’da açtığım 1 sergi, Ankara’daki 3 sergime bedel diyebilirim. Naquesh’ta ebru dersleri var.. Mekanın duvarları ebru, tezhip ve hat eserleriyle dolu. Müşterilerimiz, misafirlerimiz hayata ‘sanat penceresi’nden bakan, zarif kişiler olduğu için ilgi görüyor, Talep olursa cilt dersleri de vermeyi düşünüyorum..
Türkan Eraslankılıç: Son olarak Yesiltopuklar.com ziyaretçileri için söylemek istedikleriniz var mı?
Taha Eser: Sanal dünyanın dili en anlaşılabilir, sektörün nabzını en doğru şekilde tutan, açılışımızdan bu yana bizi yalnız bırakmayan, Naquesh İstanbul’da yeri çok başka olan Yeşil Topuklar ailesine bu güzel röportaj için çok teşekkür ediyorum. Daima, en güzel günlere, hep beraber.
Taha Bey size, ailenize Naquesh İstanbul çalışanlarına ve müdavimlerinize sağlık, huzur, mutluluklar dileyerek, insanı yücelten projelerde başarılarınızın devamını diliyoruz.
Teşekkür ederiz.
Röportaj: Türkan Eraslankılıç
trkner@gmail.com

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder