Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Güzellik Sorunsalı

Bütün kadınların yaratılıştan güzelliği vardır. Kadınları güzel yapan letafetidir. Allah bütün kadınları eşleri için latif bir varlık, çocukları için müşfik ve merhametli bir anne niteliğinde yaratmıştır. Letafet kadının, kadınsı hoşluğudur. Bu da yaratılışta kadına özgü verilmiş bir özelliktir. Kadın yine de süslenir, içindeki güzelliği ve hoşluğu kıyafetiyle de bulunduğu ortamda yansıtmasını bilir. Burada dikkat edilecek husus, kadının kadınlığını değil, kadınlık değerlerini en üst mertebeye taşıyacak olan, asalet, zerafet ve şıklığıdır.

Elbette bir kadının ev kıyafeti, sokak kıyafeti, dış giyimi farklı olacaktır. Bu farklılık inanç, örf, adet ve geleneklerinin yanısıra, almış olduğu terbiye ve kültürüyle de yakından ilgilidir. Önemli olan bir kadın ben güzelim, ben güzel ve alımlı olmalıyım dediğinde, bunun zaman ve mekan şartlarının olacağını da bilmesidir. Çünkü bizim gibi İslami hassasiyetleri olan ülkelerde ve toplumlarda, kadın başlı başına mahremiyettir. Çocuklarının yanında bile derli toplu bir kıyafet kullanacak ve davranışlarına da dikkat etmesi gerekecektir.

İslam kadını, güzelliğini mahremiyetinin dışına yansıtmamalı. Mahremiyetinin dışında aşırı makyaj yapması, özellikle vamp kadın görünüm vermesi kimliği ile doğru olmayacaktır. Doğal güzelliğini bırakarak,  vücut hatlarını gösterecek dar elbiselerin tercih edilmesi,  aşırı makyajla şuh kadın imajı verecek kahkahaların, bakışların, davranışların sergilenmesi ile güzel olmanın hiç bir ilgisi yoktur.

Bütün kadınlar için,  anlatmak istediğimiz konu; güzelliğin ruhta olmasıdır. Ruhun kadın letafetini zerafet ve asaletle dışa yansıması, onun mahremine karşı sıcak, dışa karşı insani değerlerin kadın yüceliğinde bir görünüme kavuşmasıdır. Onun için doğal güzelliği bozarak güzellik paranoyanasına yakalanmamalıyız. Bir kadının kem gözlere muhatap olması, aynı zamanda onun meşruiyet dışında kalan, zihinsel kirliliğe  sebebiyet vermesi  anlamına gelir ki; böyle bir durum hem fitne ve fesada yol açacak, hem de ahlaki bir çöküntüyle ruhsal bunalımlara düşecektir. Bütün mesele kadınlık değerlerimizi düşürmeden ruh güzelliğinin şuurunu görsel ve davranış olarak ahlaken yansıtabilmektir.

Türkan Eraslankılıç


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder