Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hayatımıza Anlam Katan Objeler

Her insanın kendisi için değer verdiği bir takım objeleri vardır. Onları bazen saklar, bazen üzerimizde taşır, bazen çalışma masamızda bulundururuz. Evde, mutfakta, yatağın başucunda, bir komedin üzerinde, ya da aynanın karşısında, hayatımıza anlam katttığını düşündüğümüz, varlığıyla kendimizi iyi hissettiğimiz objelerimiz, aslında bizim için, bize has birer anıdırlar. Anneden, babadan, ve büyüklerimizden kalma, sevdiğimizden bir parça, dostluk ve arkadaşlık adına hatıra dolma kalem, saat, yüzük ve kolyelerimiz vardır.

Bazen bu objeler somut birer figür olmakla birlikte, soyut değerler de olabilir. Bazılarını bir armağan ve anı olarak, bazılarını da kendimiz satın alırız. Aynen kıyafetlerimiz, takılarımız ve kullandığımız aksesuarlarımız da böyledir. Kullandıkça bu objeler sanki eskimezler ve eskidikçe de bizim nazarımızda daha da değer kazanırlar.  Kimisi bu objeleri kendine uğur getirdiğine inanır. Tabi ki bunun inancımızda yeri yoktur. Bu psikolojik bir olaydır. İyi insanların, güzel insanların bize armağan ettikleri birer objelerdirler. Bazen de bir tablonun, resmin, bir dal parçasının, bir kuru yaprağın bile, bizde bıraktığı ruhsal durum, belki de terapi bir özelliği vardır.

Elde işlenmiş, göz nuru verilmiş kaneviçeli bir masa örtüsü, bir yastık, bir yorgan başlığı, makineyle işlenmiş bir parçayla manevi olarak kıyaslanamaz. Çocukluğunda annenannesinin yapmış olduğu bir bez bebeği, hala saklayanlarımız bile vardır. O bebekle kendi çocuklarıyla evcilik oynayan anneler, zaman gelir aynı bebekle torunlarıyla da oynarlar. Böyle el yapımı anıları olan değerli objeler ve oyuncaklar, belki de  duygusal olarak beslendiğimiz birer değerler olarak hayatımızda yer alırlar.

Biblolar, vazolar, dolma kalemler, tesbihler, parfüm şişeleri, boncuklar, gözlükler, eski fotoğraflar, kap kacak, gramafon, bakır tepsiler, mektuplar, anahtarlıklar, elyazması kitaplar, daha nice belki de sayamayacağımız kadar değerli eşyalar. Sizlerin de vardır bu tür değerli saydığınız objeler. Birer sır gibi, efsunlayıcı ve bizi etkisi altına alan, bize tebessüm ettiren anlamlı bulduğumuz değerler.


Türkan Eraslankılıç

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder