Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bayramlık Elbise

Fakir bir ailenin çocuğuydum diyordu  ilkokul öğretmenim benim. Yokluğun da bir değeri, fakirliğin de bir rütbesi vardı diyerek söze başlıyor, eski zamanlardan, anılardan, bayramlardan söz ediyordu. O kadar tatlı anlatıyordu ki, bütün sınıf onu can kulağıyla dinliyordu. O şöyle diyordu;

 "İnsanlar birbirlerine maddiyatla değil, kalbiyle yaklaşıyordu çocukluğumuzda. Zengin fakire tepeden bakmaz, fakir de zengin karşısında iki büklüm olarak eğilmezdi. O zamanlar zenginlik sıhhat ve afiyetti. Seven ve sevilen kalpti zenginlik. Güleryüz, gülümsemeydi zenginlik. Bayram gelmeden bayramlıklar alınırdı alınmasına ama, bir takım düzülmezdi. Bir bayramda sadece bir elbise, ya da sadece bir kazak alınır. Bir ayakkabı, ya da bir nakışlı yemeni bizim yüzümüzün gülümsemesine yeterdi. Önceki bayram alınan bir parçayla bu bayram için alınan bir parça kombinlenir, üzerimizde taşıdığımız yeni alınan bayramlık parçanın mutluluğu, yüzümüzden okunurdu açıkcası."

"Bir arife günüydü. Evde bayram hazırlıkları yapılıyor, bizim evde aynı zamanda un helvası kavruluyordu. Zaman zaman  un helvasının kokusu burnumda tüter, ah olsa da un helvası yesek derim. Bu koku bütün  mahalleye yayılırdı. Helva piştiğinde de komşulara dağıtılırdı. Böyle bir günde komşumuz Ayşe teyze elinde bir paket, benim yaşıtım olan Fatma'yla  bize gelmişti. Annem misafirlerimizi güleryüzle karşıladı. Ayşe teyze divana oturur oturmaz elindeki paketi açtı. Gayet mütevazi bir şekilde Meryem'e bu bayram biz bir hediye düşündük. Fatma ile Meryem iyi arkadaşlar ve ikiz kardeş gibiler. Fatma'ya aldığımız elbisenin aynısını Meryem'e de aldık dediler. Kırmızı bir elbise, kırmızı bir ayakkabıyı paketten çıktığını görür görmez kalbim duracak gibiydi. Bu bayram yeni alınmış bir bayramlığım da yoktu. İsabet oldu. Kalp kalbi bulurmuş derler ya sanki Ayşe teyze kalbimi okumuştu. O anki sevincimi anlatamam..."

Eski zaman insanları başkaydı. Eski zaman aşkları, eski zaman aşıkları bambaşkaydı. Gönül hatır nedir, bilinirdi. Kırmızı bir bayramlık elbise bütün gönülleri fethederdi. Bayramlık elbise, bayram boyunca gülümsemedir. İhtiyacı olan bir kimseye bayramlık elbise almak, seni seviyoruz demektir. İyi bir insan olmak, iyi kalpli olmaktır. İyi kalpli olmak bir yoksulu, bir yetimi, bir engelliyi, bir öğrenciyi  bayramlıklarla sevindirmektir. 

Bütün okuyucularıma ve takipçilerime hayırlı bayramlar diliyorum.

Türkan Eraslankılıç


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder