Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramazan Ayının Ulviyeti, Kıyafetlerimize Yansımalı


Ramazanın ulviyeti kıyafetlerimize yansır. Ramazan ayı hepimizin bildiği gibi on bir ayın sultanı.  Bütün bir yılın ağırlıklarını, üzerimizden atma fırsatını tanıyan o mübarek ay; aynı zamanda günahlardan arınma ayı. Aslında ramazan ayının heyecanı, üç aylara girdiğimizde başlar. Bu duygularla kendimize, daha çok çeki düzen vermeye başlarız. Ramazanla birlikte kıyafet seçiminde de özen gösteririz. Bu ay oruç ayı, daha fazla namaz, niyaz ve dua ayı. Allah'a yaklaşmanın Onunla hemhal olmanın imkanını yakaladığımız mübarek ay.

Her zamanki günde beş vakit namaz kılmanın yanısıra, bir ay boyunca orucun bize kazandırdığı, sevgi, şefkat ve merhameti bütün hücrelerimizle yaşarız ramazanda. İnsani ilişkilerimizde, vicdanın ve ulvi duyguların insana ve müslümana yakışır biçimde şekil bulduğu bu ayda, davranışlarımızda olduğu kadar, giyindiğimiz elbiselerde, takındığımız takılarda, kullandığımız aksesuarlarda da daha fazla kendini gösterir.

Özellikle kibir, gurur, statüyü yücelten ve maddi zenginliği vitrinleyen, herkezin bütçesinden ayırıp satın alamayacağı elbiseler tercih edilmemelidir. Ne pejmurde olmalı, ne de dünyayı işaret eden, zevk  ve eğlenceyi ön plana çıkartan giysilerden şiddetle kaçınılmalıdır. Temiz, pak, sade ve sufiyane bir kıyafet tercih edilmelidir. Çünkü ramazan ayı bütünüyle bir ayın her saati ve dakikası ibadetle geçirilebilecek bir anlayışın yaşatılması gereken bir aydır.

Ramazan ayı boyunca ev içinde, mahremiyette ve ev dışında, dışarı kıyafetlerimizde de ramazan ayının ulviyeti hissedilmelidir. Pardösüler, fereceler, çarşaflar, başörtüler, şallar ve diğer kullandığımız kıyafete dair parçalarımız tertemiz olmalı, oluşturduğumuz kombinlerimizde estetik bir bütünlük sağlanmalı, göze batan ve iritici renk ve modellerden kaçınmalıyız. Ramazan ayı elbette ruhumuzda, iç dünyamızda yaşadığımız kadar,  zahiren de, görünüşte bu ulvi ayın ikliminde yaşadığımızı unutmamalı ve unutturmamalıyız. Vel hasıl ramazan ayında kıyafetlerimizle yeniden biz olmalıyız.

Türkan Eraslankılıç


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder