Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Renklerin İnsanlar Üzerindeki Etkileri


Renklerin insanlar üzerindeki etkisi, herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir. Aslında gün içerisinde tercih ettiğimiz renkler ruh halimizi yansıtır. Bu yazımız da ana ve ara renklerin biz insanlar üzerindeki etkisinden bahsedeceğim. Sizler de kombin tercihlerinizde, seçtiğiniz renklere dikkat etmeye ne dersiniz.
Tüm kombinlerimi Youtube Kanalımdan Stil Öneri Eşliğinde İzleyebilirsiniz. Tıklayın..

KIRMIZI

En dikkat çekici renktir. Bu yüzden reklam malzemelerinde oldukça fazla tercih edilir. Sıcaklık, enerji, hareketlilik özelliklerine sahiptir. Kırmızı rengi sevenler; iyimser ve enerjik insanlardır. Sürekli hareket halinde oldukları için öfkeye çok zaman ayıramazlar. Yaşamdan alınan zevki, aşkı temsil eder.


MAVİ

Düzen, huzur ve sadakati simgeleyen bir renktir. Açık maviden gece mavisine kadar değişen tonlar insan karakterlerini etkiler. Hüznün en derinlerinden göklerdeki ilham dolu bulutlara kadar çıkabilirsiniz. İş görüşmelerinde mavi giyerek kararlılığı ve bağlılığı ifade edebilirsiniz. Araştırmalar gösteriyor ki, öğrenciler mavi odalarda daha yüksek notlar almaktadır. Ayrıca insanlar mavi renkle yazılmış yazıları daha fazla akılda tutabilmektedirler.


SARI

Büyük yaratıcıların, idealistlerin ve bilim adamlarının genellikle favori rengi sarıdır. Bilindiği üzere güneşin rengidir. Dolayısıyla çarpıcıdır, canlıdır. Geçiciliğin rengi olarak bilinmekle beraber dikkat çekmesi açısından ticari ürünlerde oldukça fazla kullanılır.(Taksi) Sarı renk metabolizmayı hızlandırır. Pek çok dinde ilahi varlığı simgeleyen bir renktir.


YEŞİL

Bu rengin insanları da tabiat gibi ağırbaşlı bir yapıya sahiptir ve fazla hareketli olmaktan uzaktır. Bu renk gerilimi azaltıp insana denge ve uyum sağlar. Doğanın en yüce rengini taşıyanlar sempatik ve duygusal yapıdadır. Bu yüzden de dinlendirici bir etkisi vardır. Aynı zamanda kendine güvenin ve bağımsızlığın sembolüdür. Bazı kültürlerde doğurganlığı simgelemektedir.


SİYAH

Kadınlar için kurtarıcı renk... Bazıları siyahı güçlü ve ciddi görünmek için kullanır. Zarafetin de işaretidir. Bizde ve batıda siyah, matemi simgelerken Japonya’da mutluluğun simgesidir. Konsantrasyonu en çok getiren renktir. Einstein, konsantre olabilmek için perdeleri siyah, bir odaya girer ve öyle düşünürmüş. Siyah her ne kadar ağırbaşlılığın ve soyluluğun ifadesi olsa bile şaşkınlığın, karışıklığın, üzüntünün kaybetmenin ve yas tutmanın da rengidir.


BEYAZ

Beyaz saflığı ve iyiliği simgeleyen renktir. Gelinliklerin beyaz olmasının nedeni insanda uyandırdığı berraklık duygusudur. Masumiyeti ve saflığı da temsil eder. Barışçıl, uzlaşmacı, doğrucu ve rahat davranmayı simgeler. Çinliler beyazın matem rengi olduğuna inanırken aslında beyaz, genel olarak tüm insanlar için mutlu ve sevinçli günlerin rengidir. Gümüş rengine yaklaşan beyaz ise, inancı ve kutsallığı temsil eder.


MOR


Sıradaki benim en sevdiğim renk... MOR...

İmparatorların ve olağanüstü güçleri olduğuna inanılan din adamlarının rengi olan mor, yüceliği, gücü ve lüksü temsil eder. Mor, renk spektrumunun 7. ve son rengidir, bu yüzden özel bir renktir ve genellikle farklı ve bireysel bir stili yansıtır. Kendine güvenin ve egonun rengi olan mor, tarih boyunca ihtişam ve lüksün son basamağı olarak kullanılmıştır.


TURUNCU

Turuncu, güç ve dayanıklılığın rengidir. Ayrıca sıcaklığı, ateşi ve telaşı simgeler. Neşenin ve bilgeliğin rengidir. Uzmanlar, turuncuyu, yeşil ve mavinin tonlarıyla birlikte kullanımını tavsiye ediyorlar. Turuncu kırmızı gibi dışa dönük ve heyecan vericidir. Yeniden doğuşun ve yeni başlangıçların simge rengidir. Canlılığı, yaratıcılığı, güveni, cesareti ve iletişimi kuvvetlendirdiği için psikolojik olarak insanı yaşama sevinci verir. İçinde barındırdığı enerjiyi insanlara yansıtır ve paranoya ve depresyon gibi psikolojik bozuklukların tedavisinde kullanılabilir.

Konuk yazar: Kübra Akot

İnstagram Hesabı: www.instagram.com/kubra_akot

Mail: kubraakot9@gmail.com

DİĞER YAZILAR İÇİN TIKLAYIN


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder