Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tesettür Giyimde Styling Nasıl Yapılır


Stil danışmanlığı zevkli bir iş. Tesettür giymde styling ise bilgi, birikim, görgü ve bu işi gönülden yapmakla en iyi sonuçları doğurur. Stil danışmanlığı iş olsun diye yapılmaz. Oysa bu işin sırrı ve büyüsü bu işe yatkın olmak ve bu işle ilgili bütün çalışmaları bir tutku halinde yapmaktır. Günümüzde stil danışmanlığı yapan ve moda editörlüğü görevini de yüklenmiş olan kişiler parmakla sayılacak kadar az. Özellikle tesettür modasıyla ilgili, stil oluşturmaksa oldukça güç.

Tesettür inanca, ilkelere ve yaşam biçimine hizmet edecek önemli bir unsurdur. Görsel kombin oluşturmak ne kadar albenili olsa da tesettür ruhuna aykırı olabilir. Onun için mütedeyyin ve muhfazakar hanımefendilerin öncelikli olarak kadının örtünmesiyle ilgili tesettür kurallarını koruyarak, onlara doğru bir konsepte kombin hazırlanmalıdır. Başta kıyafetin özünde yatan, görsel bir sükunettir. Zerafet ve şıklık ancak ona letafet ve asalet duygusunu yaşatacaktır.

Stil danışmanı sadece kendi dünya görüşündeki bilgi ve becerilerini kapsamaz, insanın ve kadının kıyafetiyle ilgili, hangi yaşam biçimini benimsiyorsa benimsesin, kadınların kıyafet hakkında söyleyecekleri uzmanlığının gereğidir. Modacılar, arz taleb çizgisinde, kadınların demogratif yapısına, inanç değerlerine, alım gücüne ve trendlerdeki kabul gören kreasyonları dikkate alır. Aynı zamanda stil direktörü, pratikte olmasa bile bir tasarımcıdır.

Kumaştan, renkten, kesimden, modelden anladığı gibi, hangi parça hangi parçayla eşleşir ve hangi kadının üzerinde doğru bir kıyafet oluşturur bunun bilgisine, birikimine, sanat ve estetik reflekslerine haizdir. Bir kadın için stil oluşturmak, kombin yapmak, o günün özelliğine yönelik, bir kimlik ve kişilik kodlaması yapmak demektir. Özel günlerde doğru anlaşılması itibar görmesi açısından önemli bir saygınlık kazanmasıdır.

Stil danışmanı bununla da kalmaz, o günkü kombinasyonda, bu işi tasarlarken, yanında bulunacağı, eşi, arkadaşı, ya da çocuklarının kıyafetleriyle de bi uyum çalışması yapmak zorundadır. Uluslararası görüşmelerde sizlerin de dikkatini çeken görsel imajlara rastlayabilirsiniz. İki devlet adamının sanki önceden sözleşmiş gibi kravatları aynı rengi taşır da ne güzel bir tevafuk deriz. Aslında bu görsellik önceden imaj makerların ve stilistlerin bu organizasyonu önceden planlamalarıyla yapılmaktadır.

Stil danışmanlığı zor bir iştir. Belirleyeceğimiz kıyafet bütünlüğü, sadece bizim beğenimizle kalmaz, aynı zamanda o kıyafeti kullanacak kişiye de prezante etmek ve ikna yoluyla tatmin olmasını sağlamak da stil danışmanının görevidir. Stil danışmanı bir anlamda yeni bir kıyafet oluştururken, kullanıcısını da psikolojik olarak terapi eder. Daha giymeden kıyafeti kullananın özümsemesini ve kıyafetiyle bütünleşmesini sağlar. Stil danışmanı hangi kıyafetin kimin üzerinde nasıl ve ne şekilde duracağını iyi bilir. Bir kıyafetin kişiye kazandırdığı kimlik, kişilik ve davranışları daha baştan test eder ve doğru olanı stil giyinen hanımefendilere bahşeder.

Türkan Eraslankılıç
trkner@gmail.com

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder