Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tesettür Giyime Uymayan Stiller


Tesettürlü kadınlar kendi stillerine ve kombinlere karar verirken çok iyi düşünmeli ve ona göre hareket etmelidir. Herşeyin daha modern ve estetik algı olarak daha çok dikkat çektiği şu zamanda, tesettür giyim modellerinde ve stillerinde farklılıklar fazlasıyla oluşmaya başladı. Bunlardan bazıları iyi yönde olurken, bazıları da tamamen tesettür anlayışının dışında olmakta. Şimdi benim bakış açımdan tesettür giyime uymayan stilleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kombinlerde seçilecek parçalar tesettüre uygun olmalı

Tesettür giyimde olması gereken muhakkak kombinlerde dış giyim tercih edilmesidir. Bu da vücut hatlarını belli etmeyen pardösüler ya da kaplar olabilir. Ama nefsimizin ağır basması ile bazılarımız pardesü giymekte zorlanıyor. Durum böyle olunca dışarıya çıkarken seçtiğimiz kıyafetlere daha da hassasiyet göstermeliyiz. Öncelikle bedeninizi sarmayan, asla vücut hatlarınızı ortaya çıkartmayan kıyafetleri seçin. Kombininizin üzerine bir trenkçkot, kap ya da uzun bir hırka giyebilirsiniz. Bununla birlikte renk ve tasarım açısından dikkat çekecek modellerden kaçının. Tesettürlü kadınlar, görüntüsünde her zaman inancını ve hayat biçimini yaşatmalı, buna ters düşecek kıyafetlerden de uzak durmalıdır.

Eşarplarınızı örterken dikkat edin

Ben imam hatip mezunuyum ve çok uzun yıllardır da tesettürlüyüm. Açıkçası eşarplara iğne takılmasının ne zaman bırakıldığını çok uzun zamandır irdeliyorum. Bununla birlikte iğne takılmasının bırakılması ile boyunlar da tamamen ortaya çıktı. Hatta kulaklara takılan küpeler bile özellikle gösterilir oldu. Bir de bone takmayarak şalların önünden saçlar da görünür olmaya başladı.

Bunlar olmaması gereken örtü biçimleri. Bu durumlara sebep olan son yıllarda çıkan ve yanlış çekimler yapan moda dergileri, gözönünde olan ve takip edilen insanların bu durumu kabullenerek kendilerinin kullanması aynı zamanda markaların katalog çekimlerindeki yanlış styling çalışmaları. Tüm bunlar birleşince iğne takmayan, boyunların kulakların göründüğü, şallardan saçlar görünen yanlış örtü biçimleri ortaya çıktı.Lütfen neden örtündüğünüzü unutmayın ve eşarplarınızı ona göre örtün.

Marka kıyafetlere yatırım yanlışlığı

Bazı kadınlar alışverişlerini yaparken tamamen markalara yatırım yapıyorlar. Öyle bir marka alışverişi yapıyorlar ki, kombinlerini yaptıklarında neredeyse yürüyen bir servet olarak onlara bakabilirsiniz. Bu çok yanlış bir düşünce ve davranış. İslam’da israf haramdır. Şık olmak uğruna savrulan para ise yapılan hataların en büyüğüdür. Emin olun daha makul marka ve tasarımcılardan istediğiniz şıklıyı yakalayabilirsiniz. Hatta semt pazarından bile doğru parça ve renkleri düşünerek alışveriş yaptığınızda bir servet olarak gezen kadından, daha şık bir görüntü sağlayabilirsiniz.

Örnek aldığınız ve takip ettiğiniz kişilere dikkat

Hepimizin beğeni ile takip ettiği kişiler var. Bunlardan bazıları sanatçı, bazıları oyuncu, bazıları da popüleritesi olan kişilerdir. Tesettürlü kadınlar içinde giyimlerinize yön verecek birçok kişi de mevcut. Bunları takip ederken seçmek tamamen sizin elinizde. Tesettürlü görünen ve çok şık giyinen kişiler olabilir. Ama bu doğru örtündükleri anlamına gelmez. Bu yüzden tesettür kurallarından sapan ve size yanlışları doğru gibi gösteren tüm kişileri takip ederken birkez daha düşünmenizi öneriyorum. Gözünüze yanlış gelen ve kabullenmediğiniz stiller zamanla gözünüze daha hoş gelerek, sizi o yanlışa sürekleyebilir unutmayın.

Kıyafetlerin temizliğine dikkat

Tesettür en başta Allah’ın emri olduğunu  biz müslüman, kadın veya erkek kabul eder ve tesettüre uyarak daima hayatımızda yer veririz. Bu açıdan da tesettürü inanç merkezine aldığımızda bir emri yerine getirerek bir ibadeti de yerine getirmiş oluruz. Böyle kutsal bir inancın sonucu tesettürlü olmak aynı zamanda giydiğimiz kıyafetlerin pirü pak, nezih olmasına, yırtık pırtık olmamasına  kesinlikle dikkat etmemiz gerekiyor.

Müslüman kadın dışarıda da, içeride de tesettürde titizlik göstermeli

Müslüman bir kadın, her yerde tesettürlü olmalıdır. Dışarıda da, evde de tesettürülü yaşamayı şiar edinmelidir. Dışarıda kendisine mahrem olan bütün gözlere karşı, kıyafetinin şekli şemaliyle ölçülü olmanın yanında, gereksiz hiç bir ruhsata başvurmamalıdır. Evde de çocuklarının yanında, ya da diğer hanımların yanında bile edeb yerlerini korumalıdır. Kadının mahrem yerleri kadına da haramdır. Bu açıdan tesettür, bir kadının eşinin haricindekilere karşı dikkat edeceği bir özellik olmakla birlikte aynı zamanda bir takva makamıdır. Bir müslüman kadın eşinin dışında ev içindeki bireylerin yanında yarı üryan şeffaf gece kıyafetiyle dolaşamaz.

Türkan Eraslankılıç

3 yorum :

  1. Ben mesligini yapmayan bir moda tasarimciyim. son zamanlardaki tesetturdeki yozlasma cok canimi sIkIyor. Yazdiklarinizin hepsine harfiyen katiliyorum. Ins sizin gibi kisiler sayesinde bu durum duzelir. Cok tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık. Bir kez daha düşündürüyor insanı. Sizin gibi insanlara ihtiyacımız var.

    YanıtlaSil