Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moda ve Stil Danışmanlarıyla Marka Yolculuğu


Bütün dünyada kadınların vazgeçemediği üç alışkanlıkta, sektörlerin  birbiriyle kıyasıya  rekabet içinde olduğunu biliyoruz. Bunları en başta tekstil, ikincisi kozmetik, üçüncüsü de aksesuarlar olarak sayabiliriz. Bütün kadınların en büyük zevk ve ihtiyaç kaynakları özellikle, bu üç alışveriş grubu içinde yoğunlaşır. Elbette kadınların alışkanlıkları, anlayışları, zevki ve sorumluluğu bunlardan ibaret değildir. Ama kadınlar için bu üç özellik olmazsa olmazlardandır.

Kadınlar alışverişte de hassastır. Bir elbisedeki bir düğmenin rengini, ya da şeklini sorun edebilir. Eğer o elbiseyi çok beğendiyse, ona sahip olmak ve o elbiseyi gardırobunda görmek istiyorsa, düğmesini değiştirtir, hatta  istediği tadilatları da elbise üzerinde yaparken, kendi zevkini ötelemeden, alacağı ve kullanacağı elbiseye çekidüzen verir. Tüm markalar kadınların bu isteklerini iyi bilir. Bir müşterinin memnuniyeti için her türlü argümanı devreye sokarlar. Çünkü bir müşteri demek, on müşteri demektir. Bir müşteri kaybı demek de on müşteri kaybı demektir. Onun için bir ürünün vitrine gelinceye kadar olan üretim esnasında, her türlü kadın duygusu bir değer olarak kriterlerde yer alır. Bununla da yetmez, reklam, pazarlama ve satış sonrası müşteri memnuniyeti ölçümleri de markayı şekillendirir. Markayı güzelleştirmenin, itibar kazandırmanın en önemli yanı da orantılı olarak tanıtımı ve piarıyla birlikte markanın kurumsal davranışı, müşteriye bakışı ve dünya görüşü de önemli bir yer tutar.

Kadın giyiminde tesettür adı altında markalaşan firmalar, artık, daha global düşünerek, ürünlerini sadece yurt içine yönelik değil, aynı zamanda yurt dışına ve ihracaata yönelik de düşünmeleri ülkemiz açısından ve ölçülü giyimin dünyaya bir değer olarak yansımasından elbette mutlu oluyoruz. Burada moda ve stil danışmanlarının önemini vurgulamakla birlikte, markayı yönetmek, marka ve kurumsal iletişimi, reklam ve iletişim sanatlarının disiplini içinde görmekle mümkündür. Artık moda ve stil editörleri  tekstil ve moda alanında bir söz söyleyeceklerse, markanın evveliyatı, şimdiki durumu ve hedeflenen amaçlarını da iyi bilmek durumundadırlar. Markanın geleceği, markanın itibarı, moda ve stil danışmanlarının reklam sanatlarıyla içli dışlı olmaları ve dünya pazarında varolmayı da markalaşma olarak görmeleri önemlidir.

Burada önemli olan, firma ve markanın her an ortaya çıkabilecek krizlere karşı hazırlıklı olması ve krizlere karşı bağışıklık kazanmış olmasıdır. Ürün seçiminden, tasarımına ve bütün kadınların ortak zevklerini ihmal etmeden, üst seviyede beğeni kazanabilecek fenomenleri de minimal değerlerle ortaya koyabilmektir. Artık kaliteli ürün imal etmekle iş bitmiyor. Kadınların yaratılış kodlarını iyi bilmek, ayrıntılı olarak kadının gönül dünyasına giden yolları keşfetmek gerekiyor. Moda ve stil, kadınların gizemli dünyasındaki feminen argümanları  günün koşullarına ve değerlerine göre algılamakla olur. Her kadına özel yapılan kombin çalışmaları da bunun bir örneğidir. Bu da her  marka yöneticisinin moda ve stil disiplininden gelerek, markanın marka yolculuğundaki rehberliğiyle mümkündür.


Türkan Eraslankılıç

1 yorum :

  1. Blog dünyasında hep giyim olarak açık giyenenlere yönelik paylaşımlar gördüm genellikle..
    sizin sayfanız farklı bir renk katmış çok beğendim. elinize sağlık..

    YanıtlaSil