Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Böyle Tesettür Olmaz!


Bugün instagramda gezinirken fazlaca takipçisi olan, kendisini tesettürlü olarak yansıtan ama tesettürle uzaktan yakından alakası olmayan bir bayanın sayfasına denk geldim. Uzun zamandır tesettür kavramının içinin boşaltıldığının hepimiz farkındayız. Nefse hoş gelen tesettürle alakası olmayan şekiller, tesettür iddiasıyla yola çıkan hanımların stillerinde yer almaya başladıkça üzüntüm kat be kat artıyor.

Öncelikle örtü nedir, neyi örtüyoruz, nasıl örtünüyoruz, ve ne için örtündüğümüzün farkına varmalıyız. Gerçekten Allah’ın rızasını kazanmak mı, yoksa sadece  tesettürlüyüz işte, demek için mi örtünüyoruz. Oysa tesettürün anlamı, cezbede haddini aşmamak değil miydi ! Kıyafetlerimizde aşırılığa kaçmamak gerekirken, rujlar ve ojeler de neyin nesi oluyor; pes doğrusu!.. Tesettürlü hanımlar, dış görünüşüne bir de takvayı eklerler. İffeti korumak takvayla olur. Tesettür İslami hassasiyet demektir.

Tesettür şuurunda olan bir hanım;  tesettürü başörtüsüne indirgemez. Başta başörtüsü olmak üzere bütün kıyafetlerinde  hassas davranır. Kombin yaparken inancına halel getirecek bir kombini tercih etmez. Edindiği her kıyafeti de bu hasssiyet ölçüsünde değerlendirerek kendisine yakıştırır.

Şal kullanmayı hepimiz seviyoruz. Şalların çıkması ile bir anda şalın tesetürdeki yerini unutur olduk. Ne yazık ki;  daha estetik duruyor diye boyunlar açılmaya başladı. Uzun zamandır bu işi yapan biri olarak söylemem gerekirse,  boyun gözüken şalın hiçte estetik durmadığını  söylemek istiyorum. Şal başınızda kocaman bir hal alarak, boyun bölgeniz tamamen salaşlaşıyor. Bu da kafanızı olduğundan büyük gösteriyor. Bu yüzden en azından boynunuzun fazla açılmaması için, rahat formlarda olan şalınıza bir iğne takabilirsiniz.

Şalların kadınlara yaptığı ikinci bir darbe de, saçların rahatlıkla ortaya çıkartılıyor olması. Bonesiz çıkmayan kadınlar, o kadar rahat hale geldiki sadece saçın üstüne bir şal takarak çıkmaya başladılar. Önden görünen bir tutam saç, boynun ve kulakların tamamen ortaya çıkartılması bununla birlikte kulaklardaki o abartılı küpelerin özellikle gösterilmeye çalışılması tesettürün ruhuna aykırı  olduğu gibi, inanın estetik olarak da, hoş bir görüntü ortaya çıkartmıyor.

Bu yazıyı yazmama sebep olan asıl konu ise tüm bunları görmeyi utanarak alışmışken, bir de ojeli tırnakların bu görüntüyle birlikte karşımıza çıkmasına tahammül edemeyişimdir. Başında şal, saç boyun açık ve tırnağında kırmızı ojeler. Bu nasıl bir kavram ve nasıl bir kabulleniş anlamakta güçlük çekiyorum. Bunu teşhir eden bir de adı tesettürlü olursa,   bu kişilerin sosyal medyada da takipçilerinin çok olması bir o kadar da vehameti ortaya koyuyor. İnanın tesettür asla yozlaşmayı kaldırmaz. Böyle tesettür de olmaz. Hepimiz belki tam tesettürü uygulayamıyoruz ama, hassasiyetlerimizi de asla yitirmiyoruz.

Üstelik tesettüre sempatiyle bakan ve tesettüre girmek isteyen kızlarımız; "Ablacım seni çok beğeniyorum, ben de kapanmak istiyorum senin gibi olmak en büyük isteğim." gibi cümlelerini yorumlarında gördüğümde de, açıkçası çok üzülüyorum. Artık kendimize gelmenin zamanı geldi. Ne için örtündüğünüzün lütfen farkına varın artık. Etrafınıza yansıttığınız görüntünüze durun  ve bir bakın kendinize. Kötü örnek, örnek olmaz. Örnek alınmaz. 

Toplumun inanç ve yaşantısını ifsad eden bu tür kişileri takip ederek, onlara prim vermek de bir vebaldir. Çünkü bunların takipçileri çoğaldıkça, yaptıklarının doğruluğu imajı  güçlenmiş oluyor. Bunun yanında bu tür kişilerle birlikte görüntü veren ve çalışan tesettür markaları içten içe itibarını zedeliyor. Aynı zamanda bu tür markalara olan inanç ve sadakatte gittikçe azalıyor.


2 yorum :

  1. Bir stil danışmanı olarak bu görüşte olmanızı, kombinlerinizde ''örtünme''yi esas almanızı takdir ediyorum. Takip edilen bi insansınız umarım bunun farkında olmayan insanlara ışık tutar Sözleriniz.. Allaha emanet olun yolunuz açık olsun :)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Büşra Hanım;

    Çok teşekkür ederim.

    Sevgiler..

    YanıtlaSil