Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tesettürlü Tasarımcıların Farkı..


Muhafazakar giyim sektörü günden güne büyüyor. Bununla birlikte her geçen gün birçok marka ve tasarımcıyı duymaya başlıyoruz. Dünya markalarının giderek muhafazakar giyime yönelmesi, aynı zamanda Türkiye’nin giyim kuşamda sağladığı özgürlükle de tesettür giyim sektörü gittikçe büyüdü.

"Tesettür giyimin nasıl olması gerektiğini bilmeyen, sırf sektördeki büyük pastadan pay alabilmek adına tasarım yaparak sektöre giren markalar ise, yaptıkları modellerle bir tesettürlü kadının hassiyetlerini bilmediklerini ortaya koymaktalar. "

Tüm kombinlerimi Youtube Kanalımdan Stil Öneri Eşliğinde İzleyebilirsiniz. Tıklayın..

Elbiselerin haddinden fazla dar olması, abdest alma ayrıntısı düşünülmeden tasarlanan daracık kollar, etek boylarının kısa olması, hatta boynun geçmesi için verilen arka payın fermuar yerine sırtı gösteren düğmeler olması. Ve bunun gibi tüm tasarımlarda karşımıza çıkan birçok yanlışlar var. Bu sebeple önce tesettür kavramının bilinmesi, sonra da tasarlanması gerekmektedir.

Tesettür kelimesi ise genel olarak örtmek ve örtünmek manalarını taşısa da, içerdiği esas manası kem gözlerden sakınmak, bunu yaparken de insanın kendi inancı ve yapısı gereği giyim kuşamda İslami bir kıyafeti seçmekle özetlenir. Bunun da tek amacı Allah'ın rızasını kazanmaktır diyebiliriz. Zaten mutluluğun ve huzurun püf noktası Allah'ın rızasını kazanmaktır. Tesettüre bu şuurla yaklaşırsak, tesettürün hakkını vermek için uğraşırız. Başta inanç gereği, cinsi cazibeyi giderici örtü vazifesini gören bir elbisenin tasarımıdır. Sonra da şekil olarak elde ettiğimiz bir kıyafeti doğru yolda, doğru zaman ve doğru mekanda şuurlu olarak kullanabilmektir. Tesettürün hakkını ancak böyle verebiliriz.

Tesettürlü bir kıyafet belirlemek her tasarımcının harcı değildir. Bir kıyafeti aynı kalıp ve kodlamalarla tasarlayan iki stilisten tesettüre uymayan bir tasarımcıyla, inancı gereği tesettüre uyan tasarımcıyı bir tutamayız. Çünkü her yapılan kıyafetin ruhu vardır. Tesettürlü bir hanım stilistin tasarımıyla, tesettürsüz bir hanım stilistin arasında ne fark vardır diyeceksiniz biliyorum. Unutmayın ki; tesettüre uyan bir kadın tasarımcının bizzat kendi nefsinde uyguladığı ve aldığı hazzın değeri mutlaka gözle görülmese de tasarladığı elbiseye yansıyacaktır. Akıl bunu idrak edemeyebilir ama, kalp bunu hisseder.. Tesettürde ise estetik ve sadelikte mükemmellik farkı vardır. Her kadın bu mükemmelliğe hak eder.

Tesettürlü kadın tasarımcılar kendi yaşam tarzı olduğundan, inancı gereği hassastır ve islami bilinci en iyi şekilde tasarımlarına yansıtır. Tesettürü önce kendi nefsinde bizatihi yaşayacaksın ki, tasarladığın işlerde de etkili olacaksın. Bunun başka bir yolu yoktur. Aklın göremediği değerleri kalbimiz hissedebilir. Onun için tesettürü sıradan moda ve modacı belirleyemez. Tesettürü ancak harfiyyen özüyle yaşayan tasarımcı hanımefendiler belirler. Tesettürün hakkını ancak İslami inanca sahip, inancı gereği tesettürü özünde yaşayan mesleğinde usta tasarımcılar verir. Bu sebeple sektöre girmek isteyen tasarımcıların, muhakkak tesettürlü bir kadının yaşamı ve kıyafet tercihleri konusunda bilgi sahibi olması gerektiği gibi, işin uzmanlarından danışmanlık hizmeti alması da şarttır. 

1 yorum :